Turistické stezky 

 Úvod
 Cyklotrasa 1
 Cyklotrasa 2
 Cyklotrasa 3
 
 Podyjí
 
 Bouřka
 
 
 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

Tabi©2005


                               

Podyjí (Znojemsko)

Vyhlídka Devět mlýnů 310 m.n.m.


Bývalý Gruberův mlýn

Pohled na Gruberův mlýn, 20.-30. léta 20.stol.

© Archiv n.p. Podyjí


Lipinská lávka


Vyhlídka Železné schody 350 m.n.m.
V místě vyhlídky dříve bylo vybudované kovové schodiště, které používali pohraničníci pro rychlejší chycení diverzanta či emigranta. Po revoluci bylo toto schodiště zrušeno. Název Železné schody ale zůstal.


Ještěrka zelená (Lacerta viridis) je největší ze čtyř druhů ještěrek České republiky, dorůstá délky až 40 cm. Její výskyt je omezen na nejteplejší oblasti země. V Česku je chráněna zákonem jako kriticky ohrožený druh.


Vinice Šobes v Národním parku Podyjí je jedna z nejstarších a nejznámějších viničních tratí v České republice. Lokalita byla osídlena již ve starší době kamenné. Pravěké hradiště zde bylo v době bronzové, osídlení i v čase Keltů a v době římské. Již ve středověku byla lokalita využívána k pěstování vinné révy. Víno bylo proslulé svojí kvalitou a zejména v 19.století dodáváno na císařský dvůr a do význačných vídeňských restaurací. Plocha celé viniční trati je asi 16 ha, vinná réva se pěstuje na ploše asi 11 ha. Zbytek plochy zabírá meruňkový sad. Lokalita je řazena mezi deset nejlepších vinařských poloh v Evropě.