Turistické stezky 

 Úvod
 

Polsko

 Międzyzdroje
 Krynica Morska
 
 

Slovensko 

 Oravice
 

 

 

 Mobilní bivak

 

 
 
 

 

Tabi©2005


                               

Międzyzdroje

Międzyzdroje leží v Pomořském zálivu, na severozápadním pobřeží ostrova Wolin. Město nese v češtině takřka stejné jméno, a to Mezizdroje, německé jméno pro toto město je Misdroy, tak se město jmenovalo až do jeho připojení k Polsku po druhé světové válce v roce 1945. Ještě v první třetině devatenáctého století byly Mezizdroje malou rybářskou vesnicí. Avšak již od konce osmnáctého století přicházela do kontinentální Evropy z Anglie móda mořských koupelí a rekreace u moře se i v Prusku, jehož byly Mezizdroje v té době součástí (a to od roku 1715), stávala čím dál oblíbenější. V Mezizdrojích se začala situace měnit od roku 1832 a již v roce 1835 vznikají první rekreační objekty. Na přelomu devatenáctého století už byly Mezizdroje, v té době samozřejmě Misdroy, módním a oblíbeným přímořským letoviskem a lázněmi.

Krynica Morska

Krynica Morska je malebné městečko na Viselské kose, která je úzkým poloostrovem mezi Baltským mořem a Viselskou zátokou. Z obou stran je obklopené vodou a okolo jsou jenom kilometry lesů, písku a hlavně vody. Historie města sahá až do 15. století, kdy bylo známé pod německým jménem Kahlberg. Patřilo tehdy k Polsku, ale později bylo anektováno Pruskem a poté Německem. Po druhé světové válce se vrátilo pod polskou správu a dostalo nové jméno Łysica, což znamená holá hora. V roce 1958 bylo přejmenováno na Krynica Morska, což znamená mořský pramen, podle starého polského slova pro pramen. V roce 1991 získalo status města.

Oravice

Oravice (polsky Orawice) jsou osada na Slovensku v Tiché dolině a významné středisko turistiky v oravské části Západních Tater. První chata - útulna pod Krupovou, zde byla postavena až v roce 1931, ale první zmínky o pastýřské osadě Bystrá jsou už z roku 1643. Dnes je osada oblíbeným východiskem horských túr, ale známá je především termálním areálem Meander Park a lyžařským střediskem Meander Skipark

Tabi                                             

k.t@centrum.cz      
http://www.tabi.cz